Sałatka z kaczką, żurawiną, rukolą i gruszką

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 250 g piersi z kaczki (1 pojedyncza pierś)
  • 1 mała gruszka
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina (trochę więcej niż 1/3 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 30 g rukoli
  • sól i pieprz
  • 4-6 pomidorków koktajlowych do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  • 2. Pierś kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Ponacinaj skórę kaczki (patrz Pomocnik), natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową). Ułóż na niej od strony skóry pierś i smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni 6 minut. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
  • 3. Tak obsmażoną pierś przełóż do rozgrzanego piekarnika i piecz (bez przykrywania) 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw pierś kaczki na ok. 5, żeby odpoczęła (nie krój od razu).
  • 4. W tym czasie przygotuj żurawinę. Rozgrzej patelnię, wsyp cukier i żurawinę. gdy cukier zacznie się topić wlej wino, dodaj rozgniecione ziarenka pieprzu i gotuj do wyparowania wina (ok. 2 minuty). Dodaj masło i rozpuść. Powstały sos powinien mieć jednolitą i aksamitną konsystencję.
  • 5. Gruszkę obierz, wydrąż gniazdo nasienne, pokrój na plasterki i ugrilluj na rozgrzanej suchej patelni. Jeśli nie masz grillowej, może być zwykła.
  • 6. Rukolę opłucz, osusz i wyłóż na talerz. Kaczkę pokrój w poprzek na plasterki i ułóż na rukoli. Na każdy kawałek nakładaj sos z żurawiną. Na to ugrillowaną gruszkę i połówki pomidorków koktajlowych. Od razu podawaj.

1. Smaż kaczkę nie krócej i nie dłużej niż 6 minut od strony skóry i 3 minuty z drugiej. Potem piecz 6 minut. Dłuższe pieczenie czy smażenie spowoduje, że kaczka będzie sucha.

2. Po wyjęciu kaczki z piekarnika, odstaw ją na ok. 5 minut,  żeby odpoczęła. Nie krój kaczki od razu bo wypłyną z niej wszystkie soki.

AGN_sałatka z kaczki010

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.