Sałatka z kaczką, żurawiną, rukolą i gruszką
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 2
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 250 g piersi z kaczki (1 pojedyncza pierś)
- 1 mała gruszka
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina (trochę więcej niż 1/3 szklanki)
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 30 g rukoli
- sól i pieprz
- 4-6 pomidorków koktajlowych do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
- 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- 2. Pierś kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Ponacinaj skórę kaczki (patrz Pomocnik), natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową). Ułóż na niej od strony skóry pierś i smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni 6 minut. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
- 3. Tak obsmażoną pierś przełóż do rozgrzanego piekarnika i piecz (bez przykrywania) 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw pierś kaczki na ok. 5, żeby odpoczęła (nie krój od razu).
- 4. W tym czasie przygotuj żurawinę. Rozgrzej patelnię, wsyp cukier i żurawinę. gdy cukier zacznie się topić wlej wino, dodaj rozgniecione ziarenka pieprzu i gotuj do wyparowania wina (ok. 2 minuty). Dodaj masło i rozpuść. Powstały sos powinien mieć jednolitą i aksamitną konsystencję.
- 5. Gruszkę obierz, wydrąż gniazdo nasienne, pokrój na plasterki i ugrilluj na rozgrzanej suchej patelni. Jeśli nie masz grillowej, może być zwykła.
- 6. Rukolę opłucz, osusz i wyłóż na talerz. Kaczkę pokrój w poprzek na plasterki i ułóż na rukoli. Na każdy kawałek nakładaj sos z żurawiną. Na to ugrillowaną gruszkę i połówki pomidorków koktajlowych. Od razu podawaj.
- Danie : Danie główne, Sałatka
- Rodzaj Przepisu : Lunch
1. Smaż kaczkę nie krócej i nie dłużej niż 6 minut od strony skóry i 3 minuty z drugiej. Potem piecz 6 minut. Dłuższe pieczenie czy smażenie spowoduje, że kaczka będzie sucha.
2. Po wyjęciu kaczki z piekarnika, odstaw ją na ok. 5 minut, żeby odpoczęła. Nie krój kaczki od razu bo wypłyną z niej wszystkie soki.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.