Chłodnik litewski
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 6
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 800 ml kefiru (użyłam 2 butelki po 400 g kefiru Robico)
- 520 ml gęstego jogurtu (użyłam 2 opakowania jogurtu greckiego: 340 g+ 180 g
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 6 rzodkiewek
- 2 kostki rosołowe (warzywne lub drobiowe)
- 1/2 litra wody (2 szklanki)
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie
- 1. Wszystkie warzywa opłucz.
- 2. Ugotuj 1/2 litra wody, rozpuść w niej kostki rosołowe. Odstaw do przestudzenia.
- 3. Botwinkę ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź. Oddziel buraczki od botwinki. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Botwinę pokrój na 2 cm kawałki.
- 4. Koperek, szczypiorek i rzodkiewki opłucz i drobniutko pokrój. Ogórka obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i drobno pokrój albo przepuść przez praskę.
- 5. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dopraw pieprzem i jeśli trzeba solą. Odstaw na całą noc do lodówki. Podawaj sam lub z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
1. Chłodnik należy przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.Smaki się połączą, a chłodnik będzie przepyszny.
2. Użyłam gęstego jogurtu i kefiru, dzięki czemu chłodnik będzie miał dość gęstą konsystencję. Jeśli wolisz rzadszy dolej 1/2 szklanki przegotowanej wody lub zamiast jogurtu gęstego użyj zwykłego. Kefir możesz zastąpić maślanką.
3. Do chłodnika dodasz pęczek botwinki. Zwróć uwagę czy są w nim także buraczki wielkości większej rzodkiewki. Jeśli są, to super. Jeśli nie, to ugotuj do miękkości 2 małe buraczki, które wystudź i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj do chłodnika.
4. Ważne!!! Bulion, który będziesz łączyć z jogurtem i warzywami powinien być schłodzony.
5. Lubię czosnek, więc dodałam 2 ząbki. Dla umiarkowanych smakoszy czosnku proponuję użycie 1 ząbka.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.