Chłodnik litewski

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • 800 ml kefiru (użyłam 2 butelki po 400 g kefiru Robico)
  • 520 ml gęstego jogurtu (użyłam 2 opakowania jogurtu greckiego: 340 g+ 180 g
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 6 rzodkiewek
  • 2 kostki rosołowe (warzywne lub drobiowe)
  • 1/2 litra wody (2 szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie

  • 1. Wszystkie warzywa opłucz.
  • 2. Ugotuj 1/2 litra wody, rozpuść w niej kostki rosołowe. Odstaw do przestudzenia.
  • 3. Botwinkę ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź. Oddziel buraczki od botwinki. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Botwinę pokrój na 2 cm kawałki.
  • 4. Koperek, szczypiorek i rzodkiewki opłucz i drobniutko pokrój. Ogórka obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i drobno pokrój albo przepuść przez praskę.
  • 5. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dopraw pieprzem i jeśli trzeba solą. Odstaw na całą noc do lodówki. Podawaj sam lub z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

1. Chłodnik należy przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.Smaki się połączą, a chłodnik będzie przepyszny.

2. Użyłam gęstego jogurtu i kefiru, dzięki czemu chłodnik będzie miał dość gęstą konsystencję. Jeśli wolisz rzadszy dolej 1/2 szklanki przegotowanej wody lub zamiast jogurtu gęstego użyj zwykłego. Kefir możesz zastąpić maślanką.

3. Do chłodnika dodasz pęczek botwinki. Zwróć uwagę czy są w nim także buraczki wielkości większej rzodkiewki. Jeśli są, to super. Jeśli nie, to ugotuj do miękkości 2 małe buraczki, które  wystudź i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj do chłodnika.

4. Ważne!!! Bulion, który będziesz łączyć z jogurtem i warzywami powinien być schłodzony.

5. Lubię czosnek, więc dodałam 2 ząbki. Dla umiarkowanych smakoszy czosnku proponuję użycie 1 ząbka.

AGN_chłodnik, kwiaty008

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.