Sałatka z rucolą, suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i ziarnami dyni oraz słonecznika

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • Sałata lodowa
  • Rucola
  • 5 suszonych pomidorów
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Ser pleśniak, brie, camembert lub inny
  • garść nasion dyni
  • garść nasion słonecznika
  • Dressing:
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka wody ciepłej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

  • 1. Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałki i poukładaj równomiernie na talerzu.
  • 2. Na sałacie lodowej ułóż warstwę umytej i osuszonej rucoli.
  • 3. Pomidory suszone pokrój w paski. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Ułóż na sałacie.
  • 4. Nasiona dyni i słonecznika upraż na patelni na złoty kolor. Wystudź.
  • 5. Przygotuj dressing. W wodzie rozpuść cukier, dodaj ocet winny, musztardę, i ciągle mieszając olej.
  • 6. Sałatę posyp wystudzonymi ziarnami i polej dressingiem. Od razu podawaj.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.