Sernik z białą czekoladą i musem malinowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów (1 niepełna szklanka)
  • 100 g drobnego cukru (ok. 0,4 szklanki)
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik (President)
  • 200 g drobnego cukru (1 niepełna szklanka)
  • 100 ml mleka (0,4 szklanki)
  • 500 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 5 jaj
  • Mus malinowy:
  • 300-400 g malin (poza sezonem użyj mrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo dowolne owoce do przybrania. Moje najulubieńsze, to maliny i borówki, a tu przewrotnie znajdziesz truskawki :-)

Przygotowanie

  • 1. Do naczynia przesiej mąkę, dodaj cukier, migdały i żółtko oraz pokrojone w kawałki masło. Szybko (w tym przypadku precyzja niewskazana) wyrób ciasto, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do zamrażalnika.
  • 2. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni, formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • 3. Porwij ciasto na kawałki, rozgniataj w dłoniach placuszki i pokryj nim całe dno i boki na wysokość ok 2 cm. Ciasto możesz rozwałkować, ale to zbędne ceregiele.
  • 4. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Porządnie ostudź.
  • 5. Roztop czekoladę. Żeby była gwarancja, że się nie zważy albo też nie zrobią się niekontrolowane grudki, zrób to w misce na parze w wysokiej temperaturze. Cały czas mieszaj, a w ciągu trzech minut uzyskasz jednolity krem czekoladowy. Odstaw do ostudzenia.
  • 6. Ser utrzyj z cukrem i wanilią na kremową masę.
  • 7. Do masy serowej powoli dodawaj mleko, następnie partiami rozpuszczoną czekoladę. Już jesteś w ogródku, już witasz się z gąską. Jeszcze tylko jaja i masa serowa gotowa.
  • 8. Roztrzep jaja. Nie przykładaj się za bardzo do ubijania. Jaja powinny być jednolite ale nie spienione - nie robisz kogla mogla.
  • 9. Masa ochoczo ląduje na spód, a potem razem do piekarnika na godzinne czuwanie w temperaturze160 stopni. Po upieczeniu, pod żadnym pozorem nie wyjmuj ciasta z piekarnika. Niech tam się chłodzi, najpierw w zamkniętym, a potem w otwartym.
  • 10. Został nam jeszcze najprostszy na świecie mus mailowy. Wsyp do garnuszka maliny i cukier, doprowadź do wrzenia i 2-3 minuty pogotuj na małym ogniu.
  • 11. Następnie, w celu pozbycia się ziarenek, przetrzyj przez sito. Czynność powtarzam albowiem nie lubię znajdować ziarenek między zębami.
  • 12. Wszystko gotowe! Można ubierać, polewać, delektować się widokiem, a potem smakiem.

1. Do przygotowania ciasta użyłam okrągłej formy – 26 cm.
2. Ciasto na spód wyrabiaj krótko – do połączenia składników.
3. Ekstrakt wanilii możesz zastąpić cukrem waniliowym.
4. Ważne, żeby jajka ubijać krótko. Powinny być jednolite, ale nie spienione. Nie robisz kogla mogla!

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.