Sernik z białą czekoladą i musem malinowym
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 12
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 200 g mąki
- 100 g mielonych migdałów (1 niepełna szklanka)
- 100 g drobnego cukru (ok. 0,4 szklanki)
- 200 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik (President)
- 200 g drobnego cukru (1 niepełna szklanka)
- 100 ml mleka (0,4 szklanki)
- 500 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 5 jaj
- Mus malinowy:
- 300-400 g malin (poza sezonem użyj mrożonych)
- 4 łyżki cukru
- Dodatkowo dowolne owoce do przybrania. Moje najulubieńsze, to maliny i borówki, a tu przewrotnie znajdziesz truskawki :-)
Przygotowanie
- 1. Do naczynia przesiej mąkę, dodaj cukier, migdały i żółtko oraz pokrojone w kawałki masło. Szybko (w tym przypadku precyzja niewskazana) wyrób ciasto, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do zamrażalnika.
- 2. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni, formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- 3. Porwij ciasto na kawałki, rozgniataj w dłoniach placuszki i pokryj nim całe dno i boki na wysokość ok 2 cm. Ciasto możesz rozwałkować, ale to zbędne ceregiele.
- 4. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Porządnie ostudź.
- 5. Roztop czekoladę. Żeby była gwarancja, że się nie zważy albo też nie zrobią się niekontrolowane grudki, zrób to w misce na parze w wysokiej temperaturze. Cały czas mieszaj, a w ciągu trzech minut uzyskasz jednolity krem czekoladowy. Odstaw do ostudzenia.
- 6. Ser utrzyj z cukrem i wanilią na kremową masę.
- 7. Do masy serowej powoli dodawaj mleko, następnie partiami rozpuszczoną czekoladę. Już jesteś w ogródku, już witasz się z gąską. Jeszcze tylko jaja i masa serowa gotowa.
- 8. Roztrzep jaja. Nie przykładaj się za bardzo do ubijania. Jaja powinny być jednolite ale nie spienione - nie robisz kogla mogla.
- 9. Masa ochoczo ląduje na spód, a potem razem do piekarnika na godzinne czuwanie w temperaturze160 stopni. Po upieczeniu, pod żadnym pozorem nie wyjmuj ciasta z piekarnika. Niech tam się chłodzi, najpierw w zamkniętym, a potem w otwartym.
- 10. Został nam jeszcze najprostszy na świecie mus mailowy. Wsyp do garnuszka maliny i cukier, doprowadź do wrzenia i 2-3 minuty pogotuj na małym ogniu.
- 11. Następnie, w celu pozbycia się ziarenek, przetrzyj przez sito. Czynność powtarzam albowiem nie lubię znajdować ziarenek między zębami.
- 12. Wszystko gotowe! Można ubierać, polewać, delektować się widokiem, a potem smakiem.
1. Do przygotowania ciasta użyłam okrągłej formy – 26 cm.
2. Ciasto na spód wyrabiaj krótko – do połączenia składników.
3. Ekstrakt wanilii możesz zastąpić cukrem waniliowym.
4. Ważne, żeby jajka ubijać krótko. Powinny być jednolite, ale nie spienione. Nie robisz kogla mogla!
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.