Sernik z białą czekoladą i musem malinowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów (1 niepełna szklanka)
  • 100 g drobnego cukru (ok. 0,4 szklanki)
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik (President)
  • 200 g drobnego cukru (1 niepełna szklanka)
  • 100 ml mleka (0,4 szklanki)
  • 500 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 5 jaj
  • Mus malinowy:
  • 300-400 g malin (poza sezonem użyj mrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo dowolne owoce do przybrania. Moje najulubieńsze, to maliny i borówki, a tu przewrotnie znajdziesz truskawki :-)

Przygotowanie

  • 1. Do naczynia przesiej mąkę, dodaj cukier, migdały i żółtko oraz pokrojone w kawałki masło. Szybko (w tym przypadku precyzja niewskazana) wyrób ciasto, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do zamrażalnika.
  • 2. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni, formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • 3. Porwij ciasto na kawałki, rozgniataj w dłoniach placuszki i pokryj nim całe dno i boki na wysokość ok 2 cm. Ciasto możesz rozwałkować, ale to zbędne ceregiele.
  • 4. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Porządnie ostudź.
  • 5. Roztop czekoladę. Żeby była gwarancja, że się nie zważy albo też nie zrobią się niekontrolowane grudki, zrób to w misce na parze w wysokiej temperaturze. Cały czas mieszaj, a w ciągu trzech minut uzyskasz jednolity krem czekoladowy. Odstaw do ostudzenia.
  • 6. Ser utrzyj z cukrem i wanilią na kremową masę.
  • 7. Do masy serowej powoli dodawaj mleko, następnie partiami rozpuszczoną czekoladę. Już jesteś w ogródku, już witasz się z gąską. Jeszcze tylko jaja i masa serowa gotowa.
  • 8. Roztrzep jaja. Nie przykładaj się za bardzo do ubijania. Jaja powinny być jednolite ale nie spienione - nie robisz kogla mogla.
  • 9. Masa ochoczo ląduje na spód, a potem razem do piekarnika na godzinne czuwanie w temperaturze160 stopni. Po upieczeniu, pod żadnym pozorem nie wyjmuj ciasta z piekarnika. Niech tam się chłodzi, najpierw w zamkniętym, a potem w otwartym.
  • 10. Został nam jeszcze najprostszy na świecie mus mailowy. Wsyp do garnuszka maliny i cukier, doprowadź do wrzenia i 2-3 minuty pogotuj na małym ogniu.
  • 11. Następnie, w celu pozbycia się ziarenek, przetrzyj przez sito. Czynność powtarzam albowiem nie lubię znajdować ziarenek między zębami.
  • 12. Wszystko gotowe! Można ubierać, polewać, delektować się widokiem, a potem smakiem.

1. Do przygotowania ciasta użyłam okrągłej formy – 26 cm.
2. Ciasto na spód wyrabiaj krótko – do połączenia składników.
3. Ekstrakt wanilii możesz zastąpić cukrem waniliowym.
4. Ważne, żeby jajka ubijać krótko. Powinny być jednolite, ale nie spienione. Nie robisz kogla mogla!

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz