Risotto z suszonymi grzybami i oliwą truflową

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 200 g ryżu arborio (0,9 szklanki)
  • 1 cebula
  • 15 g suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (0,4 szklanki)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej w garnku oliwę i masło. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ją zeszklij.
  • 2. Wsyp do garnka ryż i wszystko razem smaż 2-3 minuty.
  • 3. Dołóż opłukane i drobno pokrojone grzyby, zalej połową wody i doprowadź do wrzenia. Chwilę gotuj ciągle mieszając.
  • 4. Zdejmij z ognia i odstaw na min. 1 godzinę.
  • 5. Po godzinie ponownie postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, wlej wino i gotuj ciągle mieszając. Gdy zacznie się robić suchy dolej wody.
  • 6. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Przypraw solą i pieprzem.
  • 7. Gdy uznasz, że ryż jest już wystarczająco miękki dodaj oliwy truflowej i wymieszaj.
  • 8. Pozostaje już tylko rozkoszowanie się tym wspaniałym smakiem.

1. Ryż arborio można zastąpić innym ryżem do risotta.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.