Muffinki z serkiem ricotta

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g drobnego brązowego cukru (2/3 szklanki)
  • 1/2 szklanki ricotty
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego (0,4 szklanki)

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  • 2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  • 3. W drugiej misce zmieszaj brązowy cukier, jajka, ricottę i olej.
  • 4. Połącz zawartość z dwóch misek i krótko mieszaj, tylko do momentu połączenia składników. Muffinki nie lubią długiego mieszania.
  • 5. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i wypełnij je do połowy ciastem.
  • 6. Piecz 30-35 minut, aż zbrązowieją.
  • 7. Wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź i posyp cukrem pudrem.

1. Ricottę możesz zastąpić gęstym jogurtem.

2. Połącz składniki i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Nie miksuj ciasta!

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.