Tzatziki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
  • 1/2 litra gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cytryny
  • sól

Przygotowanie

  • 1. Obierz jeden ogórek. Drugi pozostaw nieobrany. Przekrój ogórki na pół i wydrąż gniazda nasienne (patrz Pomocnik).
  • 2. Pozbawione gniazd nasiennych ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp sola, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż ogórki puszczą sok. Dokładniej odciśnij.
  • 3. Dodaj wyciśnięty czosnek, wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i 1 łyżka oliwy i wstaw do lodówki.
  • 4. Podawaj schłodzony z dowolnym pieczywem, skropiony oliwą i przybrany oliwką.

AGN_grecja_uczta082014-4 AGN_grecja_uczta082014-10

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.