Ziemniaczano – groszkowe curry

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 600 g młodych małych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 czerwone chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 i 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sok z 1 limonki + 1 limonka do przybrania
  • 500 ml gęstego jogurtu
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • garść kolendry + 2 łyżki do przybrania
  • 200 g zielonego wyłuskanego groszku
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  • 1. Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój na ćwiartki.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Cebulę obierz, pokrój w piórka i przełóż na patelnię. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodaj drobno posiekane chili bez pestek i obrany i drobno pokrojony lub starty na tarce imbir, kumin, carry i kurkumę. Smaż kolejne 3 minuty.
  • 3. Dodaj ziemniaki, sok z limonki, chwilę przesmaż, wlej jogurt i bulion. Kolendrę drobno pokrój i przełóż na patelnię z ziemniakami. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a sos się zredukuje (tj. zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość).
  • 4. 5-10 minut przed końcem gotowania dodaj zielony groszek. Spróbuj czy pyszne i dopraw solą. Od razu podawaj. Udekoruj kawałkami limonki i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.