Zapomaniany i niedoceniony jarmuż

Kiedy byłam ostatnio w moim ulubionym warzywniaku, po raz pierwszy natknęłam się na przedziwną roślinę. Ni to kapusta, ni sałata.  Miała piękne ciemnozielone efektownie poskręcane na końcach  liście. Przeczytałam etykietę – jarmuż. Nazwa nie brzmiała obco, ale też nie kojarzyła mi się z niczym konkretnym. Zaintrygowana kupiłam, nie mając bladego pojęcia do czego można to wykorzystać.  Kiedy tajemnicze warzywo znalazło się w lodówce, poszperałam tu i ówdzie i już wiedziałam jak cenne i wartościowe warzywo posiadam. Jarmuż ma taką samą zawartość wapnia jak mleko, mnóstwo witaminy A, C i K, jest bogatym źródłem żelaza, zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym, silne przeciwutleniacze odmładzające organizm. Przyznaj, że robi wrażenie. Zadziwiające, że tak łatwa do uprawy w naszym klimacie roślina i do tego superzdrowa, jest praktycznie nieosiągalna  w naszych warzywniakach.  Wielu o nim słyszało, ale nikt nie oglądał, nie wspominając już o jego konsumowaniu. Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować jak brokuły oraz dodawać do różnych zup jarzynowych. I dzisiaj będzie zupa z jarmużu z groszkiem i mlekiem kokosowym. Wyraziście zielona i delikatna w smaku, a charakteru nadaje jej chrupiący boczek i pikantna oliwa peperoncino. Pyszności!

Zupa z z jarmużu z groszkiem i mlekiem kokosowym – przepis

jarmuż skłądankaAGN_Zupa z jarmużu020-Edit-2-Edit-Edit

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.