Szczawiówka

Moja ulubiona o tej porze roku.  Zielona i kwaskowata zupa z charakterem, którego nadaje jej szczaw. Szczaw to warzywo, na które sezon jest bardzo krótki. A szkoda, bo te młode liście są cenne w wartości odżywcze: żelazo, kwas foliowy, witaminę A, C i E. Pamiętaj jednak, że jest to warzywo o dwóch twarzach. Z jednej strony zawiera cenne składniki, z drugiej zaś zdradliwy i niebezpieczny dla organizmu szczawian potasu. Dlatego też nie bez powodu  podawana jest z jajkiem i śmietaną.  Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem  działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu.

Zupa szczawiowa – przepis

AGN_zupa szczawiowa

 

Zdjęcie poniżej prezentuje zupę szczawiową w postaci barszczu, bez ziemniaków.

AGN_zupa szczawiowa-19

 

Tutaj z ziemniakami i jajkiem – wersja bardziej treściwa.

 

 

 

 

DSC_3014DSC_3009

 

 

,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz