O tym jak było na warsztatach kulinarnych w CookUp pt: „jadalne prezenty bożonarodzeniowe”

Zauważyłam ostatnio, że  wszystkie moje wpisy publikuję koło północy i nie chodzi tu bynajmniej o nadanie im magicznego wymiaru. Dopiero w środku nocy znajduję na to czas, a że jest to jedna z moich najulubieńszych czynności, zawsze wygrywa z sennością i ze zmęczeniem. W ciągu dnia sprawy związane z prowadzeniem biznesu, ugotowanie czegoś dla mojej rodziny […]

Czytaj Więcej

Quesadilla w dwóch odsłonach: z kiełbasą chorizo oraz z kurczakiem

Quesadilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, a jednocześnie niezwykle proste w przygotowaniu. Jej podstawą jest tortilla i ser (najlepiej cheddar), a pozostałe składniki, to inwencja twórcza, fantazja i zamiłowania smakowe jej degustatorów.  Eksperymentowałam z różnymi składnikami i wybrałam dwie, moim zdaniem, najlepsze kombinacje: jedną na ostro z kiełbasą chorizo* i papryczką jalapeno, a drugą z kurczakiem i […]

Czytaj Więcej

Ciasteczka cytrynowe

Moje dzisiejsze ciasteczka cytrynowe są tak pyszne i tak proste w przygotowaniu, że może je z powodzeniem spowodować największy laik kulinarny i każde dziecko, które potrafi lepić kulki.  Czas jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie, łącznie z pieczeniem, to zaledwie 25 minut. Są niezwykle kruchutkie i aromatyczne, dzięki skórce cytrynowej. Już wystarczy tej ciasteczkowej reklamy. Przetestujcie, […]

Czytaj Więcej

Ciasto marchewkowe

Wilgotne, aromatyczne, puszyste, nie za słodkie i niezwykle proste w wykonaniu. Takie jest właśnie ciasto marchewkowe. Upiekłam solidną porcję, którą obdzieliłam dwie rodziny. Więc jeśli nie planujesz większej liczby gości ciasto przygotuj z połowy składników używając mniejszej foremki. Ciasto marchewkowe – przepis  

Czytaj Więcej

Kwaśnica

Otaczająca aura, tworząca klimat szaro-bury i ponury zachęciła mnie do przygotowania jednej z moich ulubionych zup. Mocna, kwaśna, jak sama jej nazwa wskazuje,  i na żeberkach, idealna na złą pogodę. Uwielbiam! Koniecznie na żeberkach i z wędzonym boczkiem. Ważne jest, żeby 1/5 zupy stanowił sok z kapusty. Kwaśnica nie może być mdła, musi być kwaśna […]

Czytaj Więcej

Kulki sushi z łososiem

Kilka lat temu, kiedy moje pięcioletnie dziecko nie jadło praktycznie nic z wyjątkiem naleśników bez nadzienia, makaronu bez sosu, suchej bułki, ewentualnie z keczupem, wysłałam go do szkoły gotowania dla dzieci. Uznałam, że taka wiedza zawsze się przyda, pożytek w domu, a przy okazji w klimacie atmosfery zabawowo – warsztatowej może zacznie próbować nowych smaków. Grupa nieduża […]

Czytaj Więcej

Sałatka z buraków i papryki na zimę

Jestem typowym słoikiem.  Mieszkam od wielu lat w Warszawie, co jakiś czas odwiedzam moich rodziców, a potem wiozę do stolicy zestaw słoików z przeróżnymi warzywnymi i owocowymi specjałami. Do tego stopnia zostałam przez moją mamę rozbestwiona, że sama praktycznie nie robię nic, to znaczy przetworów. Każdego roku jestem wyposażana na całą zimę. Mam świadomość , że nie jest […]

Czytaj Więcej

Ciasto czekoladowe na spodzie sernikowym

Nie wiem na ile wiarygodna może być opinia mojego męża, ale stwierdził, że w życiu nie jadł  lepszego ciasta. Połączenie tradycyjnego białego sernika z wybornym czekoladowym deserem, suto zakropionym likierem Baileys, musi być zapowiedzią czegoś wyjątkowego. Sernik jest zwarty, aksamitny i rozpływający się w ustach. Idealnym dopełnieniem jego smaku jest intensywna, czekoladowa i delikatnie alkoholowa słodycz. I […]

Czytaj Więcej

Jabłecznik z migdałami

Co roku na Wszystkich Świętych wyjeżdżam z Warszawy w moje rodzinne strony, a odkąd jestem szczęśliwą mężatką, także w strony mojego męża. W tym roku szereg czynników zadecydował, że każdy pojechał do siebie. Mocą tradycji upiekłam ciasto, a że potencjalnych zjadaczy było dwa razy więcej, ciasta musiały być dwa. Moja rodzina uwielbia klimaty owocowe, zaś mąż jest […]

Czytaj Więcej

Tajska zupa z krewetkami Tom Yum

Zupa Tom Yum, to jedna z najbardziej znanych tajskich potraw, zarówno w samej Tajlandii jak i poza nią.  Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w niej z ziołami, egzotycznymi przyprawami oraz krewetkami nadając jej niespotykany i niezapomniany smak. Pierwszy raz miałam przyjemność rozkoszować się tym wybornym, ognistym specjałem w maleńkiej miejscowości, usytuowanej w południowej Tajlandii, na […]

Czytaj Więcej

Nalewka Bożonarodzeniowa

Co prawda do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze niemal dwa miesiące i przyzwoitość nakazywałaby zacząć manifestować świąteczne klimaty po Wszystkich Świętych, ale ten temat nie może czekać. Jeśli chcemy, żeby w tym niecodziennym i magicznym czasie prezentował najwyższy poziom jakościowy, właśnie teraz trzeba się za niego zabrać. A tematem tym jest w rzeczy samej nalewka. Bazę jej […]

Czytaj Więcej

Kasza gryczana z pieczoną dynią, serem feta i sosem pomidorowym

Jak podać coś, co jest smakowite, ale ma konsystencję paćki, żeby wyglądało efektownie i apetycznie. Cudownym sposobem na to jest wykorzystanie zwykłej, metalowej obręczy. Nabyłam taką niedawno i jestem zachwycona jej wszechstronnym zastosowaniem. Wystarczy niesubordynowane danie uwięzić w środku, przygnieść lekko łyżką, a potem delikatnie zdjąć obręcz i ..ta dam … na talerzu pojawia się piękny, […]

Czytaj Więcej

Ciasto dyniowe z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi

Wiem, że to co powiem nie będzie zbyt popularne, a może nawet szokujące, ale cieszę się, że skończył się weekend i mam ku temu uzasadnione powody. W sobotę, po czterech godzinach snu,  zerwałam się skoro świt, żeby moje starsze dziecko zawieźć na tor gokartowy w Suwałkach – jedyne 286 km. W końcu odkrył jakąś pasję, […]

Czytaj Więcej

Placki dyniowo – cukiniowe

Opanowało mnie szaleństwo dyniowe i nie umiem przestać. Moja rodzina niedługo ogłosi embargo na zakup dyni, ale póki tego nie uczyniła, ciąg dalszy wariacji dyniowych. Dzisiaj spowodowałam placuszki z dyni i cukinii. Doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Warto przetestować w sezonie dyniowym. Placki dyniowo – cukiniowe – przepis

Czytaj Więcej

Curry dyniowe z wołowiną i mlekiem kokosowym

Dynia całkowicie zdominowała stragany warzywne. Nie sposób przejść obok niej obojętnie, kusi krągłościami i kolorami, a że mam słabą silna wolę, ostatnio podczas każdej mojej wizyty straganowej nabywam jakąś krągłą piękność. Szczęśliwie dynia może być przetwarzana na tak wiele sposobów, że nie ma mowy, nawet przy codziennym jej konsumowaniu, o jakiejkolwiek monotonii. Można przygotować z niej […]

Czytaj Więcej

Babeczki z kaszy jaglanej i płatków owsianych

Na pewno zależy Ci na tym, żeby Twoje dziecko odżywiało się jak najlepiej. Chcesz mu zapewnić pełnowartościowe i bogate w witaminy jedzenie. Ale jak to uczynić, gdy Twoją pociechę „kują w podniebienie” warzywa i produkty zbożowe. Na widok kaszy, czy marchewki wykrzywia głowę. Zapewne imasz się różnych sposobów i sztuczek pozwalających przemycić w serwowanych  daniach, to co […]

Czytaj Więcej

Czekoladowe brownie

Są pewne typy ciast, które, że się tak wyrażę, muszą być wilgotne, a nie suche. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale do tych pierwszych bez wątpienia należy brownie. Jeśli ma wyjść pyszne, to musi być ciężkie, mocne i wilgotne w środku. Skorzystałam z przepisu Nigelli, bo ten w mojej ocenie dawał gwarancję uzyskania oczekiwanych efektów. Do ciasta […]

Czytaj Więcej

Czarny makaron z krewetkami i kolendrą

Podtrzymując zasadę „doskonałość tkwi w prostocie”, tym razem pragnę Wam zaproponować czarny makaron z krewetkami, kolendrą i czosnkiem.  Znowu trzyskładnikowo, znowu szybko, znowu prosto i wybornie. Czarny makaron kupicie w lepszych delikatesach. Swój głęboki czarny kolor uzyskuje dzięki atramentowi z mątwy morskiej. Czarny makaron z krewetkami i kolendrą – przepis

Czytaj Więcej

Zupa z pieczonego czosnku z tymiankiem

W momencie gdy odkryłam tę zupę, zapałałam do niej wielką miłością. Przygotowuję cały garnek, a potem odgrzewam po talerzu, żeby na dłużej wystarczyło. Czasami łamię kawałek chleba, podnoszę pokrywkę garnka stacjonującego w lodówce  i ciii…  zanurzam w pysznym gęstym kremie odłamany kawałek, by chwilę podelektować się wybornym specjałem. W związku z tym, że przygotowuję ją od dawna, […]

Czytaj Więcej

Mus malinowy na biszkoptach z winem musującym

Nie jest łatwo prowadzić dom, zajmować się trójką dzieci (w tym mąż), rozkręcać biznes, prowadzić bloga kulinarnego i jednocześnie znaleźć czas na rozwijanie pasji fotograficznej. Byłoby jeszcze trudniej, gdyby nie kręciło mnie to co robię. Bo tak naprawdę gotować mogę 24 godziny na dobę, tyle samo czasu mogę poświęcać na zdjęcia, uwielbiam spędzać czas z moja rodziną. Zawsze […]

Czytaj Więcej