Kurczak curry z bakłażanem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 200 g bakłażana (1 mały bakłażan)
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 liść limonki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki listków świeżej kolendry + do przybrania
  • 2 łyżki oliwy extra vergine do sosu + 6 łyżek do bakłażana

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj dwie duże patelnie, na których równolegle będą przygotowywane sos i bakłażan.
  • 2. Pierś kurczaka opłucz, osusz, powycinaj żyłki i chrząstki i pokrój w kostkę. Bakłażana opłucz i pokrój w 1,5 cm kostkę. Odstaw.
  • 3. Na pierwszej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć drobno pokrojona cebulę, czosnek, papryczkę chili bez nasion, trawę cytrynową (tylko białą część) i pokruszony liść limonki. Smaż 2 minuty. Dodaj zieloną pastę curry, sos rybny, cukier i mleko kokosowe. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj kolendrę. Całość zmiksuj blenderem na jednolity sos.
  • 4. Na drugiej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy. Przełóż pokrojonego bakłażana i smaż na ostrym ogniu ok. 7 minut, aż się przyrumieni.
  • 5. Przełóż sos na patelnię, dodaj bakłażana i kurczaka. Wymieszaj i gotuj ok. 3 minuty na wolnym ogniu.
  • 6. Każdą porcję udekoruj listkami kolendry. Podawaj z ryżem

1. Wszystkie egzotycznie brzmiące składniki zakupiłam w sklepie „Kuchnie świata”.  Można je także nabyć w większych delikatesach.

2. Z trawy cytrynowej wykorzystuje się tylko białą część.

3. Po zmiksowaniu składników powinien powstać sos o konsystencji gęstej śmietany.

3. Jeśli chcesz aby kurczak był delikatny i soczysty, gotuj go krótko.

AGN_Małgosia_swetry013

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.