Cielęcina duszona z warzywami

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • 1 kg cielęciny
  • Do gotowania:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • Do duszenia:
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 cebule
  • 150 g masła
  • 200 ml wody
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Mięso opłucz i przełóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą do wysokości ok. 2 cm powyżej mięsa.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Zestaw z ognia, wyjmij mięso i odstaw na kilka minut. Powstały wywar możesz wykorzystać do dowolnej zupy.
  • 3. W tym czasie obierz marchewkę i pietruszkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
  • 4. Mięso pokrój w kostkę (ok. 3 cm) i przełóż do naczynia, w którym będzie duszone. Dodaj marchewkę, pietruszkę, cebulę, masło i 100 ml wody. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach duszenia, jeśli uznasz, że jest za suche, wlej pozostałe 100 ml wody i duś do momentu, aż mięso zacznie się rozpadać. Uduszone mięso posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami z wody lub ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.