Quesadilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, a jednocześnie niezwykle proste w przygotowaniu. Jej podstawą jest tortilla i ser (najlepiej cheddar), a pozostałe składniki, to inwencja twórcza, fantazja i zamiłowania smakowe jej degustatorów. Eksperymentowałam z różnymi składnikami i wybrałam dwie, moim zdaniem, najlepsze kombinacje: jedną na ostro z kiełbasą chorizo* i papryczką jalapeno, a drugą z kurczakiem i szpinakiem. Do każdej z nich dodałam paprykę i cebulę. Dodatkowo możesz dołożyć świeżej kolendry, suszone pomidory, pieczarki i co tylko lubisz. A potem wszystko warstwami układasz na jednej tortilli, przykrywasz drugą i podpiekasz z każdej strony na patelni, aż się zrumieni i ser rozpuści. Jedyna trudność, jaką możesz napotkać, to proces przewracania quesadillas na patelni. Trzeba mieć nieco wprawy, a jeśli jej nie posiadasz, to przed przewróceniem przykryj tortillę talerzem i odwróć patelnię do góry nogami. Następnie zsuń tortillę na patelnię i przypiekaj z drugiej strony. Prawda, że proste? 🙂
Quesadilla podawaj z salsą śmietanową z limonką (200 ml śmietany, sok z połowy limonki, 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki świeżej kolendry, szczypta soli) i guacamole.
*chorizo to słynna hiszpańska kiełbaska, do kupienia w każdym supermarkecie. Możesz ją zastąpić inna pikantna paprykową kiełbasą.
Pikantna quesadilla z kiełbasą chorizo i papryczką jalapeno – przepis
Quesadille uwielbiam, chętnie robię ją na imprezy dla znajomych. Z tych dwóch przepisów wybrałabym tę z chorizo 🙂
I słusznie, bo ja także 🙂 Z chorizo jest pikantna i wyrazista.
Obie wyglądają znakomicie:-) Ja jak robię z chorizo to jeszcze dokładam ziemniaki;-)
Ciekawa kombinacja z tym ziemniakiem 🙂
Czy można podawać to danie na zimno jako przystawka?:)