Żurek
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 8
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 500 ml żytniego zakwasu (żur)
- 700 g surowej białej kiełbasy
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 suszone grzybki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- 1 płaska łyżka majeranku
- 150 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 8 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie
- 1. Do dużego garnka wlej 3 litry wody i doprowadź do wrzenia. Do gorącej wody przełóż w całości wędzoną kiełbasę i boczek. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Cebulę pokrój w grube talarki i obsmaż na oliwie, aż się zrumieni. Warzywa włóż do garnka. Dodaj suszone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj na małym ogniu pod uchyloną pokrywą 40 minut.
- 2. Wywar odcedź do czystego garnka, zachowaj kiełbasę i 1 marchewkę.
- 3. Do przecedzonego gorącego wywaru włóż białą surową kiełbasę w całości, ustaw mały ogień i gotuj przez około 20 minut. Mięso wyjmij z wywaru, odłóż na talerz.
- 4. Do wywaru wlej przez sitko (przecedź) wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Dodaj obrane w całości 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę tartego chrzanu i majeranek. Zupę gotuj na bardzo małym ogniu 5 minut.
- 5. Na koniec dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę i pokrojoną w plasterki kiełbasę (surową i wędzoną) oraz śmietanę (pkt 1 pomocnika)
- 6. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pokrojonym na połówki ugotowanym na twardo jajkiem.
1. Żeby śmietana po wlaniu do zupy się nie zważyła, wlej ją do garnuszka, dodaj 1/4 łyżeczki soli i stopniowo dodawaj gorącą zupę po łyżce (4-5 łyżek), za każdym razem mieszając. Przelej do garnka z zupą, wymieszaj.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.