Zupa z pieczonej papryki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Blachę wyłóż pergaminem.
  • 2. Paprykę opłucz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Układaj na blasze skórą do dołu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut, aż brzegi zaczną czernieć. Gorące przełóż do plastikowego zamykanego naczynia lub do worka foliowego i odstaw na 15 minut.
  • 3. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.
  • 4. Rozgrzej oliwę na patelni, włóż drobno pokrojoną cebulę i duś na niedużym ogniu kilka minut, aż się zeszkli (ok. 5 minut). Imbir obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chili (bez nasion).
  • 5. Paprykę wyjmij z pojemnika i obierz ze skóry.
  • 6. Do blendera włóż obraną paprykę, ziemniaki, cebulę, imbir i papryczkę chili. Wlej bulion, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na krem. Przełóż do garnka i zagotuj.
  • 7. Każdą porcję posyp listkami świeżej kolendry i papryką wędzoną. Od razu podawaj.

pierogi ruskie-7pierogi ruskie-10-1

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz