Zupa z pieczonego czosnku z tymiankiem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 3 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18% (ok. 1/3 szklanki)
  • 1/3 bagietki na grzanki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Z główek czosnku zetnij końcówki (patrz na zdjęcie w Pomocniku), co pozwoli Ci z łatwością wydusić czosnek ze skórek. Na blaszce poukładaj główki czosnku i piecz 40 minut bez przykrycia, aż czosnek stanie się miękki.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę, po chwili dodaj masło, włóż obraną i pokrojoną w plastry cebulę i duś na małym ogniu, aż się zeszkli, ok. 5 minut.
  • 3. Dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki i smaż kolejne 2 minuty. Wlej bulion, dodaj tymianek i gotuj pod przykryciem, aż wszystkie składniki staną się miękkie, ok. 10 minut. Wymieszaj z czosnkiem wyduszonym ze skorupek, dodaj sok z cytryny i całość zmiksuj na krem.
  • 4. Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem i jeśli trzeba solą i wymieszaj.
  • 5. Przygotuj grzanki: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Bagietkę pokrój w drobną kostkę, rozsyp na blasze, wstaw do piekarnika i pozostaw tam na kilka minut, aż bułka się zarumieni.
  • 6. Zupę podawaj posypaną grzankami.

AGN_zupa czosnkowa (YYYY)»}{Filename»}-3Bez nazwy-2AGN_zupa czosnkowa (YYYY)»}{Filename»}-10

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.