Zupa z dyni z trawą cytrynową i imbirem
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 800 g dyni bez skóry i bez pestek
- ok. 1,75 litra bulionu drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1 trawa cytrynowa (biała część)
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 165 ml mleczka kokosowego (1 mała puszeczka)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- czarny pieprz
- opcjonalnie garść świeżej kolendry
Przygotowanie
- 1. Cebulę, imbir i trawę cytrynową drobno posiekaj.
- 2. Dyńkę pokrój w kostkę dowolnej wielkości.
- 3. Do rozgrzanego garnka o szerokim i grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło, potem cebulę i zeszklij ją. Dodaj trawę cytrynową oraz imbir i smaż przez minutę.
- 4. Na swoją kolej czeka już dyńka. Przełóż ją do garnka i zalej częścią bulionu, tak, żeby przykryć główną bohaterkę sezonu. Gotujesz aż stanie się mięciutka. Zajmie ci to około pół godziny.
- 5. Dodaj mleczko kokosowe i całość potraktuj blenderem - zamień dynię w jedwabisty, gładki krem.
- 6. Dodaj resztę bulionu. Jeśli wolisz gęstszy dodaj go mniej. Dostosuj konsystencję do swoich upodobań.
- 7. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba dopraw solą.
- 8. Na koniec uwieńcz swoje dzieło posiekanymi listkami kolendry. Ma ona bardzo specyficzny smak i nie każdy od pierwszej chwili darzy ją miłością. Zachęcam wszystkich poszukiwaczy nowych smaków do spróbowania. Warto!
- Składniki : Dynia, Kurczak, Mleczko Kokosowe
1. W miejsce trawy cytrynowej możesz użyć pasty z trawy cytrynowej. Można ją kupić w lepszych delikatesach i w sklepach Kuchnie Świata.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.