Zupa z dyni z trawą cytrynową i imbirem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 800 g dyni bez skóry i bez pestek
  • ok. 1,75 litra bulionu drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 trawa cytrynowa (biała część)
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 165 ml mleczka kokosowego (1 mała puszeczka)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie garść świeżej kolendry

Przygotowanie

  • 1. Cebulę, imbir i trawę cytrynową drobno posiekaj.
  • 2. Dyńkę pokrój w kostkę dowolnej wielkości.
  • 3. Do rozgrzanego garnka o szerokim i grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło, potem cebulę i zeszklij ją. Dodaj trawę cytrynową oraz imbir i smaż przez minutę.
  • 4. Na swoją kolej czeka już dyńka. Przełóż ją do garnka i zalej częścią bulionu, tak, żeby przykryć główną bohaterkę sezonu. Gotujesz aż stanie się mięciutka. Zajmie ci to około pół godziny.
  • 5. Dodaj mleczko kokosowe i całość potraktuj blenderem - zamień dynię w jedwabisty, gładki krem.
  • 6. Dodaj resztę bulionu. Jeśli wolisz gęstszy dodaj go mniej. Dostosuj konsystencję do swoich upodobań.
  • 7. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba dopraw solą.
  • 8. Na koniec uwieńcz swoje dzieło posiekanymi listkami kolendry. Ma ona bardzo specyficzny smak i nie każdy od pierwszej chwili darzy ją miłością. Zachęcam wszystkich poszukiwaczy nowych smaków do spróbowania. Warto!

1. W miejsce trawy cytrynowej możesz użyć pasty z trawy cytrynowej. Można ją kupić w lepszych delikatesach i w sklepach Kuchnie Świata.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.