Zupa rybna

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1,1 kg ryb morskich
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por (biała część), 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1,5 litra wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml białego wytrawnego wina (1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki miodu
  • świeży tymianek

Przygotowanie

  • 1. W pierwszej kolejności zajmij się rybą. Część z niej wykorzystasz do bulionu, a pozostałą dodasz pod koniec gotowania do zupy. Zadbaj o to, żeby chociaż jedna ryba była w całości z głową. Umyj ryby i wytnij z nich filety, pokrój w kostkę. Po wyfiletowaniu, miękkie części będą stanowiły ok. 1/3 ryb. Pokrojone filety wraz z pozostałymi ośćmi i głową odłóż do lodówki.
  • 2. Umyj warzywa. Cebulę i czosnek obierz. Pomidory sparz we wrzątku (ok. 30 sekund), obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • 3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek. Dodaj cebulę, pora, selera, obraną marchewkę oraz pietruszkę. Włóż do garnka rybią głowę i ości. Całość zalej wodą. Posól i powoli gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • 4. Odcedź wywar przez gęste sitko lub gazę. Pietruszkę i marchewkę z wywaru pokrój w słupki, a selera w 0,5 cm kawałki i odstaw.
  • 5. Do wywaru wrzuć pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlej wino, dodaj miód, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe oraz rybę pokrojoną w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut.
  • 6. Na koniec dołóż pokrojone: marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj łyżkę listków tymianku i smacznego!

1. Do wywaru z ryb zawsze używaj ości i głów chudych ryb o białym tłuszczu. Ryby tłuste takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk nadadzą wywarowi niepożądanego silnego smaku.

2. Ryby najbardziej zalecane, to flądra, dorsz, strzępiel, lucjan.

3. Aby uzyskać zupę o czystym smaku wszystkie części ryby powinny być dokładnie opłukane i oczyszczone.

4. Świeży tymianek możesz zastąpić suszonym.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz