Zupa rybna
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1,1 kg ryb morskich
- włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por (biała część), 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1,5 litra wody
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 125 ml białego wytrawnego wina (1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki miodu
- świeży tymianek
Przygotowanie
- 1. W pierwszej kolejności zajmij się rybą. Część z niej wykorzystasz do bulionu, a pozostałą dodasz pod koniec gotowania do zupy. Zadbaj o to, żeby chociaż jedna ryba była w całości z głową. Umyj ryby i wytnij z nich filety, pokrój w kostkę. Po wyfiletowaniu, miękkie części będą stanowiły ok. 1/3 ryb. Pokrojone filety wraz z pozostałymi ośćmi i głową odłóż do lodówki.
- 2. Umyj warzywa. Cebulę i czosnek obierz. Pomidory sparz we wrzątku (ok. 30 sekund), obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
- 3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek. Dodaj cebulę, pora, selera, obraną marchewkę oraz pietruszkę. Włóż do garnka rybią głowę i ości. Całość zalej wodą. Posól i powoli gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- 4. Odcedź wywar przez gęste sitko lub gazę. Pietruszkę i marchewkę z wywaru pokrój w słupki, a selera w 0,5 cm kawałki i odstaw.
- 5. Do wywaru wrzuć pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlej wino, dodaj miód, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe oraz rybę pokrojoną w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut.
- 6. Na koniec dołóż pokrojone: marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj łyżkę listków tymianku i smacznego!
- Składniki : Cebula, Czosnek, Dania z ryb, Pomidory, Wino, Wino wytrawne, Włoszczyzna
1. Do wywaru z ryb zawsze używaj ości i głów chudych ryb o białym tłuszczu. Ryby tłuste takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk nadadzą wywarowi niepożądanego silnego smaku.
2. Ryby najbardziej zalecane, to flądra, dorsz, strzępiel, lucjan.
3. Aby uzyskać zupę o czystym smaku wszystkie części ryby powinny być dokładnie opłukane i oczyszczone.
4. Świeży tymianek możesz zastąpić suszonym.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.