Zupa chrzanowa

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 125 ml białego wytrawnego wina (1/2 szklanki)
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki świeżego startego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo 8 cienkich plasterków wędzonego boczku oraz 4 kromki pieczywa tostowego + 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  • 1. W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Wlej bulion i wino, dodaj obrane i pokrojone w dowolne kształty ziemniaki i obrany czosnek. Gotuj ok. 30 minut. Dodaj śmietanę rozmieszaną z odrobiną gorącego bulionu, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Gdy tylko się zagotuje dodaj chrzan i całość zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Rozgrzej patelnię i natrzyj ją ząbkiem czosnku. Kromki tostów pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i przyrumień na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Plasterki boczku poukładaj na rozgrzanej patelni i podgrzewaj, aż staną się rumiane i chrupiące.
  • 4. Do każdej porcji zupy wkładaj grzanki i czips z boczku.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz