Zupa cebulowa
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 5
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 4 duże cebule (800 g)
- 40 g masła
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 10 grzanek z serem gruyere
Przygotowanie
- 1. Oliwę i masło rozgrzej w dużym garnku.
- 2. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Przełóż do garnka i smaż, aż cebula skarmelizuje (pkt. 1 pomocnika).
- 3. W drugim dużym garnku doprowadź do wrzenia wino i gotuj je przez minutę. Dodaj bulion wołowy, liść laurowy i ponownie zagotuj. Zestaw z ognia.
- 4. Stopniowo wlewaj gorący wywar do cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 60 minut. W tym czasie zupa powinna nieco zgęstnieć.
- 5. Pod koniec gotowania wyjmij liść laurowy i dodaj tymianek.
- 6. W czasie, gdy zupa się gotuje, pokrój bagietkę na kromki grubości 1,5 cm. Kromki opiecz z jednej strony w piekarniku lub na patelni. Obróć je, na każdą nałóż po łyżeczce tartego sera i opiekaj, aż ser zacznie się topić.
- 7. Przelej zupę do talerzy, ułóż na wierzchu grzanki i posyp pozostałym serem. Pyszności.
- Danie : Zupa
- Rodzaj Przepisu : Obiad
- Składniki : Bulion wołowy, Cebula
1. Karmelizowanie cebuli. Smaż cebulę na maśle z olejem 10 minut, aż zmięknie. Dodaj cukier i mieszając od czasu do czasu, smaż na wolnym ogniu 20 minut, aż cebula się zrumieni. Uważaj, żeby nie przypalić.
2 Odpowiedzi do Zupa cebulowa
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Agnieszko klasyczny przepis możesz „podrasować” dodając do zupy kremówki i odrobinę chili dla pikanterii, oraz kilka ziemniaków by zagęścić zupę. I zrób z tego zupę krem. Zamiast grzanki proponuję kleks z ubitej śmietanki kremówki i odrobinę zielonej pietruszki. Wprawdzie bardziej kalorycznie ale tej wersji uległa nawet nie jedząca żadnych zup ciocia mojego małżonka.
Pozdrawiam serdecznie Ania Rychły
W Twoim wydaniu zupa francuska przepoczwarza się nieco w zupę staropolską, ale brzmi niezwykle ciekawie i spróbuję przetestować.:) Ania, a jak znalazłaś to miejsce? Jeszcze go formalnie nie upubliczniłam 🙂