Zapiekanka ziemniaczana z sałatką z zielonego groszku i ogórków

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 bulwa kopru włoskiego lub opcjonalnie 1 por (biała część)
  • 100 szynki włoskiej lub bekonu (w plasterkach)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany 18%
  • 200 ml mleka (ok. 2/3 szklanki)
  • 70 g żółtego sera (np. cheddar, gouda)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżka masła, jeśli przygotowujesz zapiekankę z porem
  • Sałatka:
  • 400 ml zielonego groszku z puszki
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól

Przygotowanie

  • 1. Ziemniaki obierz, pokrój na talarki i podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Szynkę lub bekon zrumień na suchej patelni. Pokrój w paseczki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koper włoski opłucz i pokrój w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli zamiast kopru używasz pora, umyj go, pokrój na plasterki i podduś 3-4 minuty na 1 łyżce masła.
  • 3. Jajka rozbij do miski i roztrzep trzepaczką, dodaj śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową i starty ser. Wymieszaj trzepaczką lub łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i układaj w nim warstwami następujące składniki: 1/2 ziemniaków, ½ cebuli z szynką, 1/2 ziemniaków, ½ cebuli z szynka. Na wierzchu poukładaj kawałki kopru włoskiego, lub opcjonalnie pora. Całość polej sosem, posyp ziołami.
  • 5. Naczynie przykryj i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, tak żeby wierzch mógł się zapiec i przyrumienić.
  • 6. Przygotuj sałatkę - idealna do takiej zapiekanki.
  • 7. Groszek odcedź na sicie. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj oliwę, posól, popieprz i wymieszaj. Smacznego!
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz