Zapiekanka ziemniaczana z sałatką z zielonego groszku i ogórków
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 bulwa kopru włoskiego lub opcjonalnie 1 por (biała część)
- 100 szynki włoskiej lub bekonu (w plasterkach)
- 2 cebule
- 2 jajka
- 100 g śmietany 18%
- 200 ml mleka (ok. 2/3 szklanki)
- 70 g żółtego sera (np. cheddar, gouda)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 1 łyżka masła, jeśli przygotowujesz zapiekankę z porem
- Sałatka:
- 400 ml zielonego groszku z puszki
- 4 kiszone ogórki
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- sól
Przygotowanie
- 1. Ziemniaki obierz, pokrój na talarki i podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie.
- 2. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Szynkę lub bekon zrumień na suchej patelni. Pokrój w paseczki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koper włoski opłucz i pokrój w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli zamiast kopru używasz pora, umyj go, pokrój na plasterki i podduś 3-4 minuty na 1 łyżce masła.
- 3. Jajka rozbij do miski i roztrzep trzepaczką, dodaj śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową i starty ser. Wymieszaj trzepaczką lub łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
- 4. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i układaj w nim warstwami następujące składniki: 1/2 ziemniaków, ½ cebuli z szynką, 1/2 ziemniaków, ½ cebuli z szynka. Na wierzchu poukładaj kawałki kopru włoskiego, lub opcjonalnie pora. Całość polej sosem, posyp ziołami.
- 5. Naczynie przykryj i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, tak żeby wierzch mógł się zapiec i przyrumienić.
- 6. Przygotuj sałatkę - idealna do takiej zapiekanki.
- 7. Groszek odcedź na sicie. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj oliwę, posól, popieprz i wymieszaj. Smacznego!
- Rodzaj Przepisu : Kolacja
- Składniki : Koper włoski, Por, Ziemniaki
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.