Tiramisu

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • 36 podłużnych biszkoptów (1 i 1/2 opakowania po 140 g)
  • 160 ml świeżo parzonej, mocnej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej (ok. 2/3 szklanki)
  • 60 ml likieru migdałowego Amaretto (ok. 1/4 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru (8 łyżek)
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • ok. 2 łyżki ciemnego kakao w proszku do posypania

Przygotowanie

  • 1. Zimną kawę wymieszaj z likierem.
  • 2. Na dnie blachy ułóż ciasno warstwę biszkoptów i nasącz połową kawy w likierem.
  • 3. Sparz jajka. Oddziel żółtka od białek. Zółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Delikatnie połącz z serkiem mascarpone.
  • 4. Śmietanę ubij na sztywno i połącz z masą serową. Wymieszaj.
  • 5. Połowę powstałej masy ułóż na pierwszej warstwie biszkoptów.
  • 6. Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów i nasącz ją pozostałą kawą z likierem.
  • 7. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
  • 8. Przed podaniem posyp obficie kakao.

1. Miksujesz tylko żółtka i oddzielnie śmietanę. Pozostałe składniki delikatnie wymieszaj.

2. Oryginalny likier Amaretto możesz zastąpić innym likierem o smaku migdałowym, np. Finezją lub rumem, ale to już nie będzie ta sama jakość.

3. Foremka do ciasta – użyłam okrągłej o średnicy 26 cm. Możesz użyć blachy o mniejszej średnicy. Zużyjesz wtedy mniej biszkoptów.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.