Tatar z łososia z awokado i cukinią

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 300 g filetów z łososia
  • 1 cebula lub 6 dymek
  • 1 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml sosu sojowego (1/4 szklanki)
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 1 mała cukinia
  • 50 ml oliwy extra vergine (1/4 szklanki)
  • sól
  • Dodatkowo: krążek deserowy do ukształtowania okrągłej formy tatara (nie jest obowiązkowy, ale tatar przygotowany przy jego użyciu wygląda bardziej efektownie)

Przygotowanie

  • 1. Łososia posiekaj w bardzo drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię pokrój obieraczką do warzyw w cieniutkie paseczki.
  • 2. Oliwę wymieszaj z sokiem z połowy cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj plastry cukinii. Odstaw.
  • 3. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Od razu skrop drugą połową cytryny, w przeciwnym razie straci swój zielony kolor i pociemnieje.
  • 4. Wasabi przełóż do małej miseczki i cały czas mieszając małym strumieniem wlewaj sos sojowy.
  • 5. Krążek deserowy połóż na talerzu, włóż do niego łososia, lekko przyciśnij łyżką. Na łososiu układaj warstwę awokado, a na nią drobno pokrojoną cebulkę. W taki sam sposób przygotuj kolejne 3 porcje. Obok połóż plastry cukinii. Sos sojowy postaw obok tatara, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.
  • 6. Zamiast układania składników warstwami, możesz wymieszać wszystkie, dodać sos sojowy i wypełnić gotowym daniem krążki deserowe.

AGN_tatar z łososia{Date (YYYY)»}{Filename»}-5-EditAGN_tatar z łososia{Date (YYYY)»}{Filename»}-6-Edit

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.