Tarta ze szpinakiem, porami i serem gruyere

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4-6

Składniki

  • 1 duży por, biała część
  • 250 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)
  • 90 g sera gruyera
  • 40 g masła
  • sól
  • pieprz
  • Kruche ciasto:
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 100 g masła
  • ok. 2 łyżek zimnej wody
  • *okrągła forma o średnicy 23 cm
  • * sucha fasola (może też być groch lub soczewica)

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj ciasto: wsyp mąkę do miski, dodaj masło i rozetrzyj palcami. Wlej wodę i wyrób miękkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 2. Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Możesz też rwać po kawałku ciasta i równomiernie rozłożyć w foremce - łatwiejszy sposób:). Ciasto ponakłuwaj widelcem.
  • 3. Przykryj ciasto folią aluminiowa lub pergaminem i napełnij formę fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C i piecz 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię razem z fasolą.
  • 4. Przygotuj nadzienie: szpinak opłucz i osusz. Pory opłucz i pokrój w talarki. Na patelni roztop masło, włóż pory i smaż na dużym ogniu 5 minut, dodaj szpinak i smaż kolejne 2 minuty, aż zacznie więdnąć. Rozłóż nadzienie na cieście.
  • 5. Roztrzep jajka z mlekiem, śmietanką i startym na tartce o małych oczkach serem gruyere, solą i pieprzem. Wlej do formy z ciastem.
  • 6. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. Włóż tartę i piecz 25 minut, aż się zrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.