Szaszłyki z mielonego mięsa wołowego z salsą pomidorową z kolendrą i jogurtem greckim

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 8

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
  • 2 łyżki drobno pokrojonej świeżej kolendry
  • 1 czubata łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • Do salsy potrzebujesz:
  • 4 pomidory
  • 2 garście drobno pokrojonej świeżej kolendry
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • opcjonalnie sól
  • pieprz
  • Dodatkowo: 500 ml gęstego jogurtu (2 szklanki) oraz patyki lub metalowe szpikulce do szaszłyków

Przygotowanie

  • 1. Mięso zmiel z cebulą i czosnkiem. Pietruszkę i kolendrę drobno posiekaj.
  • 2. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj musztardę, przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób.
  • 3. Na patykach do szaszłyków formuj z masy mięsnej długie, lekko spłaszczone kiełbaski.
  • 4. Piecz na mocno rozgrzanym grillu 15 minut, co jakiś czas obracając.
  • 5. Przygotowanie salsy: Pomidory pokrój w kostkę, cebulę i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, skrop oliwą i jeśli uznasz za stosowne delikatnie posól (ja nie użyłam soli).
  • 6. Nakładaj na talerz upieczone szaszłyki, na nich po łyżce gęstego jogurtu. Podawaj z salsą pomidorową i glazurowanymi marchewkami i szalotkami (przepis na nie znajdziesz w pomocniku).
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.