Szaszłyki z kurczaka na grillu

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • Marynata: 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 8 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 8 małych cebulek
  • 1 łyżka oliwy i sól

Przygotowanie

  • 1. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Połącz z pozostałymi składnikami na marynatę i wymieszaj.
  • 2. Piersi z kurczaka opłucz, osusz i powycinaj tłuste fragmenty. Pokrój w kostkę o średnicy 2-3 cm.
  • 3. Mięso natrzyj sosem do marynaty i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 4. Pokrój warzywa. Cukinię i paprykę w kostkę (2-3 cm). Cebulki, w zależności od ich wielkości, pokrój na połówki lub ćwiartki. Warzywa skrop oliwą i delikatnie posól.
  • 5. Naprzemiennie nadziewaj na grillowe patyki mięso i warzywa.
  • 6. Gotowe szaszłyki grilluj po 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie miękkie, a warzywa chrupiące.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.