Szarlotka
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 12
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 400 g mąki pszennej (2 i 1/2 szklanki)
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 180 g drobnego cukru (3/4 szklanki)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 2 kg jabłek (8-10 dużych jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
- 1. Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
- 2. Przełóż jabłka do dużego garnka, dodaj cukier puder, cynamon i łyżkę mąki. Podgotuj chwilę, tak żeby się nie rozpadły (ok. 3-4 minuty) i odstaw.
- 3. W tym czasie przesiej mąkę na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka i schłodzone masło oraz śmietanę. Dużym nożem wszystko posiekaj, a następnie szybko zagnieć ciasto. Składniki powinny się połączyć, a ciasto powinno odchodzić od rąk. Owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Ważne jest, żeby ciasta nie wygniatać godzinami, bo będzie twarde.
- 4. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
- 5. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedna powinna być nieco większa, gdyż musisz nią jeszcze wyłożyć boki formy. Rozwałkuj większy kawałek ciasta i wyłóż nim dno i cienko boki.
- 6. Ciasto posyp kakao i przełóż na nie jabłka. Rozprowadź równomiernie po całej blasze.
- 7. Na wierzch przełóż drugą warstwę rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwaj widelcem.
- 8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
- 9. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia i posyp cukrem pudrem. W czasie chłodzenia nie przykrywaj ciasta folią, bo za bardzo zwilgotnieje.
- 10. Do takiej szarlotki doskonale pasuje kulka lodów waniliowych i bita śmietana.
- Danie : Ciasto
- Rodzaj Przepisu : Podwieczorek
- Składniki : Cynamon, Kakao
1.Kruche ciasto wyrabiaj krótko, do połączenia składników. Długie wygniatanie spowoduje, że ciasto będzie twarde.
2. Do pieczenia użyłam prostokątnej formy o wymiarach 26×34 cm.
3. Po upieczeniu, odstaw ciasto do ostygnięcia. Nie przykrywaj folią, bo zwilgotnieje.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.