Szarlotka

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (2 i 1/2 szklanki)
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 180 g drobnego cukru (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 2 kg jabłek (8-10 dużych jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  • 1. Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • 2. Przełóż jabłka do dużego garnka, dodaj cukier puder, cynamon i łyżkę mąki. Podgotuj chwilę, tak żeby się nie rozpadły (ok. 3-4 minuty) i odstaw.
  • 3. W tym czasie przesiej mąkę na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka i schłodzone masło oraz śmietanę. Dużym nożem wszystko posiekaj, a następnie szybko zagnieć ciasto. Składniki powinny się połączyć, a ciasto powinno odchodzić od rąk. Owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Ważne jest, żeby ciasta nie wygniatać godzinami, bo będzie twarde.
  • 4. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
  • 5. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedna powinna być nieco większa, gdyż musisz nią jeszcze wyłożyć boki formy. Rozwałkuj większy kawałek ciasta i wyłóż nim dno i cienko boki.
  • 6. Ciasto posyp kakao i przełóż na nie jabłka. Rozprowadź równomiernie po całej blasze.
  • 7. Na wierzch przełóż drugą warstwę rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwaj widelcem.
  • 8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
  • 9. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia i posyp cukrem pudrem. W czasie chłodzenia nie przykrywaj ciasta folią, bo za bardzo zwilgotnieje.
  • 10. Do takiej szarlotki doskonale pasuje kulka lodów waniliowych i bita śmietana.

1.Kruche ciasto wyrabiaj krótko, do połączenia składników. Długie wygniatanie spowoduje, że ciasto będzie twarde.

2. Do pieczenia użyłam prostokątnej formy o wymiarach 26×34 cm.

3. Po upieczeniu, odstaw ciasto do ostygnięcia. Nie przykrywaj folią, bo zwilgotnieje.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.