Suflety czekoladowe

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 8

Składniki

  • 300 g czekolady (50% mlecznej i 50% gorzkiej) + 16 kostek dowolnej
  • 160 g masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 laska wanili
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • 1. Dwie tabliczki (200 g) czekolady stop w kąpieli wodnej (pkt 1 pomocnika), wraz z masłem i śmietaną kremówką. Pozostała tabliczka czekolady (100 g) oraz 16 kostek zostanie wykorzystasz później. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Ubij jajka. Wraz z ziarenkami wanilii dodaj je do ostudzonej masy czekoladowej. Wymieszaj, aż stanie się jednolita.
  • 3. Mąkę przesiej i wraz z solą dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
  • 4. Przełóż masę do wysmarowanych i wysypanych kakao naczynek (pkt 2 pomocnika). Do środka każdego naczynka włóż 2 kostki czekolady. Powinny być utopione w masie.
  • 5. Wstaw do lodówki na 20 minut, a potem do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 15-20 minut. Na wierzchu powinna utworzyć się skorupka, ale środek powinien uginać się pod naciskiem palca.
  • 6. Upieczone odstaw na kilka minut.
  • 7. Suflety wyjmij z pojemniczków, ozdób płatkami z jednej tabliczki czekolady, która Ci pozostała. Płatki powinny stopić się na ciepłym ciastku.
  • 8. Podawaj lekko ciepłe.

1. Stopienie czekolady w kąpieli wodnej. Do rondelka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Postaw na nim miseczkę. Gdy miseczka będzie gorąca włóż do niej połamaną czekoladę, która szybko się stopi.

2. Do upieczenia sufletów używam foremek na muffinki. Gdy takich nie posiadasz możesz użyć małych filiżanek.

001-8

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz