Spaghetti z zielonymi szparagami i natką pietruszki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 g zielonych szparagów (1 pęczek)
  • 60 ml oliwy extra vergine + 20 ml do polania przed podaniem (łącznie ok. 1/3 szklanki)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko listki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 filecików anchois
  • 40 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Szparagi posmaruj odrobiną oliwy, posól i popieprz. Smaż do miękkości 10 minut na patelni. Pokrój na kawałki.
  • 2. W blenderze zmiksuj z pozostałą oliwą szparagi, natkę, obrany i posiekany czosnek, anchois, parmezan (odrobinę pozostaw do dekoracji), skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  • 3. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (ok 8 minut, żeby był al dente). Odcedź i zachowaj szklankę wody z gotowania. Wymieszaj makaron ze zmiksowanymi szparagami. Jeśli uznasz, że za suche dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
  • 4. Od razu podawaj skropione oliwą i posypane wiórkami parmezanu.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.