Spaghetti z zielonymi szparagami i natką pietruszki
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 300 g zielonych szparagów (1 pęczek)
- 60 ml oliwy extra vergine + 20 ml do polania przed podaniem (łącznie ok. 1/3 szklanki)
- 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko listki)
- 2 ząbki czosnku
- 6 filecików anchois
- 40 g tartego parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka startej skórki cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- 1. Szparagi posmaruj odrobiną oliwy, posól i popieprz. Smaż do miękkości 10 minut na patelni. Pokrój na kawałki.
- 2. W blenderze zmiksuj z pozostałą oliwą szparagi, natkę, obrany i posiekany czosnek, anchois, parmezan (odrobinę pozostaw do dekoracji), skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
- 3. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (ok 8 minut, żeby był al dente). Odcedź i zachowaj szklankę wody z gotowania. Wymieszaj makaron ze zmiksowanymi szparagami. Jeśli uznasz, że za suche dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
- 4. Od razu podawaj skropione oliwą i posypane wiórkami parmezanu.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.