Spaghetti z krewetkami, bazylią i pomidorami

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 3

Składniki

  • 300 g krewetek Black Tiger (ok.20-25 sztuk), mrożonych, surowych lub gotowanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duży pęczek świeżej bazylii
  • 300 g pomidorów w puszce bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • 300 g makaronu do spaghetti
  • 50 g świeżo starego parmezanu

Przygotowanie

  • 1. Krewetki skrop 2 łyżkami oliwy oraz sokiem z cytryny. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek, posyp świeżo mielonym pieprzem i odstaw na pół godziny.
  • 2. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzuć makaron i gotuj o minutę krócej niż w instrukcji na opakowaniu (standardowo 9 minut). Odcedź na sicie.
  • 3. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy oraz masło, włóż krewetki smaż ok. 2 minuty. Po 1 minucie smażenia przewróć krewetki na drugą stronę. Dodaj pomidory z puszki (jeśli są w całości, to wcześniej je pokrój), posól i duś 1 minutę.
  • 4. Bazylię opłucz, osusz, posiekaj i przełóż do krewetek. Duś kolejną minutę na średnim ogniu.
  • 5. Do sosu krewetkowego przełóż makaron, wymieszaj, podgrzej i podawaj udekorowany bazylią i posypany (według upodobań) świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.