Spaghetti bolognese

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 300 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • 350 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowego
  • 400 g przecieru pomidorowego passata - patrz Pomocnik
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 nieduża marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • sól
  • 4 łyżki parmezanu lub innego twardego sera

Przygotowanie

  • 1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera opłucz i pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Kolejno wsypuj cebulę, marchew, selera i czosnek. Smaż 2 minuty na silnym ogniu. Włóż mięso i cały czas mieszając smaż kolejne 2 minuty.
  • 3. Wlej do mięsa przecier pomidorowy, wodę, dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem i duś bez przykrycia 30 minut.
  • 4. Makaron ugotuj al dente (8-10 minut) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i włóż do gotowego. Od razu podawaj. Każdą porcję posyp świeżo utartym serem.

O tej porze roku pomidory nie są jeszcze doskonałe. Dlatego najlepiej zastąpić je przecierem pomidorowym passata, który jest dostępny w dużych szklanych butelkach o pojemności 680 g. W moim przepisie użyłam Passata Rustica Cirio. To wspaniały przecier o  gęstej konsystencji, który z powodzeniem zastąpi świeże soczyste pomidory.

AGN_spaghetti bolonese046

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz