Śledzie w oleju z cebulką i jabłkiem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 500 g solonych płatów śledziowych
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie

  • 1. Namocz płaty śledziowe w mleku.
  • 2. Po 2-3 godzinach wypłucz je porządnie w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.
  • 3. Osuszone płaty pokrój w kawałki o szerokości ok. 3 cm i przełóż do naczynia.
  • 4. Cebulę obierz, sparz we wrzątku i pokrój w drobną kosteczkę.
  • 5. Z jabłka usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tartce o dużych otworach. Skrop sokiem z cytryny.
  • 6. Wszystkie składniki wymieszaj i zalej obficie olejem.
  • 7. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz