Sałatka ze szparagami, szpinakiem, rukolą i kozim serem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok. 6 sztuk) + 1/2 łyżki oliwy do nasmarowania szparagów + 1/4 łyżeczki sól
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 6 suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 4 duże rzodkiewki lub 6 małych
  • 100 g koziego sera do sałatek
  • Sos:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  • 1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Szparagi opłucz, odłam twarde końce, natrzyj oliwą, posyp solą i wstaw do piekarnika na 12 minut. Odstaw do ostudzenia i pokrój w 3 cm kawałki.
  • 2. Szpinak i rukolę opłucz (odsącz, ale nie susz). Ze szpinaku usuń łodyżki. Suszone pomidory pokrój w 0,5 cm paski, rzodkiewki w plasterki.
  • 3. Przygotuj sos: wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Powinien powstać sos o konsystencji gęstej śmietany.
  • 4. Do miski przełóż szpinak i rukolę, polej sosem i wymieszaj. Na talerzu układaj warstwami szpinak i rukolę, na to pomidory, rzodkiewkę i szparagi. Całość posyp pokrojonych w 1 cm kostkę lub pokruszonym kozim serem. Od razu podawaj.
  • Rodzaj Przepisu :
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.