Sałatka grecka

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżki zielonych lub czarnych oliwek
  • 100 g sera feta (najlepszy dojrzewający na wagę)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Pomidory pokrój na ćwiartki, ogórka na plasterki (ze skórą), cebulę w cienkie krążki, a paprykę na kawałki, po 2-3 cm.
  • 2. Wyłóż warzywa na talerz, dodaj oliwki i wymieszaj. Posyp niewielką ilością soli i pieprzu (feta jest słona więc z solą proponuję bardzo delikatnie).
  • 3. Na wierzchu ułóż duży kawałek fety. Całość oprósz oregano i polej oliwą.
  • 4. Od razu podawaj z chrupiącą bagietką lub innym ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.