Sałatka Cezar

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 ząbek czosnku w łupinie
  • 100 g świeżego parmezanu startego na tarce o dużych oczkach
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Sos:
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 filety anchois
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj grzanki:
  • 2. Tosty pokrój w drobną kostkę, ok. 0,5 cm. Rozgrzej patelnię. Czosnek przekrój na pół i natrzyj nim patelnię. Pozostaw czosnek w łupinie na patelni. Wrzuć kostki tostów i zrumień ze wszystkich stron na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • 3. Przygotuj kurczaka:
  • 4. Piersi kurczaka przekrój na pół albo stłucz lekko, niczym schabowe, tak żeby zmniejszyć ich grubość o połowę.
  • 5. Oprósz z każdej strony papryką, solą i pieprzem.
  • 6. Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) z jedną łyżką oliwy i przełóż na nią piersi kurczaka. Smaż na silnym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  • 7. Przygotuj sos:
  • 8. W malakserze umieść żółtka, dodaj sos Worcestershire, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, anchois i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko na gładka masę. Dodaj oliwę i blenduj dalej, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Dopraw pieprzem i solą.
  • 9. Przygotuj sałatkę:
  • 10. Sałatę umyj , dobrze osusz i oddziel od siebie liście. Porwij je na strzępy. Piersi kurczaka pokrój w paseczki, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki.
  • 11. Na talerzu układaj sałatę, ćwiartki pomidorków i paski kurczaka. Polej sosem, posyp grzankami i parmezanem. Podawaj od razu.

Bez nazwy-2-4 ostBez nazwy-1-3 Bez nazwy-3-4

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz