Roladki z łososiem i szpinakiem – przepis

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 placki tortilli o średnicy 25 cm
  • 180 g serka "Philadelphia" (ok. 1 i 1/2 opakowania)
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 długi szklarniowy ogórek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Szpinak umyj. Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą i pieprzem i duś ok. 4 minuty, aż liście szpinaku zmiękną i woda odparuje. Pozostałą wodę (jeśli taka została) odcedź na sitku. Odstaw do ostudzenia.
  • 2. Na każdym placku tortilli rozsmaruj serek, następnie rozłóż równomiernie plastry łososia, w środkowej części ułóż rulon ze szpinaku.
  • 3. Ogórka obierz i z części bez nasion wykrój 6 słupków o średnicy ok. 8 mm (2 słupki na placek). Zarówno szpinak, jak również ogórek powinny być rozłożone w taki sposób, aby po pokrojeniu na roladki w każdym kęsie znalazły się wszystkie składniki. Zobacz w "Pomocniku" jak to powinno wyglądać.
  • 4. Następnie zwiń ciasno każdy placek, owiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki. Dobrze zwinięty placek nie będzie rozpadał się podczas krojenia.
  • 5. Rozwiń placki z folii i pokrój na roladki o grubości ok. 1,5 cm. Podawaj na zimno. Dobrze smakują też na ciepło odgrzane w piekarniku.
  • 6.

Dodałam taki serek. Może być też w wersji light.

Tak powinno wyglądać nakładanie poszczególnych składników na placek.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz