Rolada szpinakowo – łososiowa z serkiem chrzanowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • 400 g mrożonego szpinaku w liściach (1 opakowanie)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 2 puszyste twarożki chrzanowe (Piątnica, Turek lub Almette)
  • Dodatkowo blacha do pieczenia o wymiarach ok. 24 x 38 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj placek szpinakowy.
  • 2. Na patelni rozgrzej masło, wyciśnij czosnek i włóż mrożony szpinak. Duś na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do ostudzenia.
  • 3. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Masę szpinakową zmiksuj z żółtkami. Następnie powoli dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając. Dodaj gałkę muszkatołową i dopraw solą i pieprzem. Po połączeniu z jajkami masa na pewno nie jest odpowiednio doprawiona.
  • 4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Masą szpinakową wyłóż równomiernie blachę, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Odstaw do ostudzenia.
  • 5. Przestudzony placek szpinakowy delikatnie odłącz od papieru do pieczenia i rozłóż na równej powierzchni. Placek pasmaruj równomiernie serkiem. Następnie na całej powierzchni rozłóż równomiernie plastry łososia. Całość zwiń delikatnie w roladę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  • 6. Roladę krój w poprzek na plastry, ok. 1 cm.

Serek chrzanowy możesz zastąpić tłustym twarogiem zmiksowanym z chrzanem.
medium_ALMETTE_Serek_Twarogowy_o_smaku_chrzanowym_150_g images

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz