Racuchy drożdżowe

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • ok. 20 sztuk

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 1 i 2/3 szklanki letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Dodatkowo olej roślinny do smażenia + cukier puder do posypania racuchów

Przygotowanie

  • 1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, w środku zrób wgłębienie. Do wgłębienia wkrusz świeże drożdże, zasyp je cukrem, zalej 2/3 szklanki letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. Po tym czasie (mleko we wgłębieniu powinno się spienić), dodaj resztę mleka i wymieszaj. Ciasto wyrób ok. 5 minut drewnianą łyżką, aż będzie gładkie. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  • 3. Na głęboką patelnię wlej olej na wysokość ok. 3 cm. Gdy będzie gorący, wkładaj do niego porcje ciasta, uważając aby temperatura oleju nagle się nie obniżyła. Ciasto nabieraj łyżką, za każdym razem maczaną w gorącej wodzie, żeby nie kleiło do łyżki.
  • 4. Ogień nie może być za wysoki, żeby racuchy nie rumieniły się za szybko, a w środku pozostały surowe. Każdego racucha smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  • 5. Po upieczeniu racuchy odkładaj na papierowe ręczniki. Posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

1. Do smażenia racuchów użyj najlepiej dużej patelni o cienkim dnie.

2. Racuchy powinny smażyć się na średnim ogniu. Zbyt wysoki spowoduje, że racuchy szybko się zrumienią, a w środku pozostaną surowe.

3. Smażąc kolejne partie racuchów, w razie potrzeby wlej dodatkowy olej.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.