Racuchy drożdżowe
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- ok. 20 sztuk
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
- 1 i 2/3 szklanki letniego mleka
- 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- Dodatkowo olej roślinny do smażenia + cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie
- 1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, w środku zrób wgłębienie. Do wgłębienia wkrusz świeże drożdże, zasyp je cukrem, zalej 2/3 szklanki letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- 2. Po tym czasie (mleko we wgłębieniu powinno się spienić), dodaj resztę mleka i wymieszaj. Ciasto wyrób ok. 5 minut drewnianą łyżką, aż będzie gładkie. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
- 3. Na głęboką patelnię wlej olej na wysokość ok. 3 cm. Gdy będzie gorący, wkładaj do niego porcje ciasta, uważając aby temperatura oleju nagle się nie obniżyła. Ciasto nabieraj łyżką, za każdym razem maczaną w gorącej wodzie, żeby nie kleiło do łyżki.
- 4. Ogień nie może być za wysoki, żeby racuchy nie rumieniły się za szybko, a w środku pozostały surowe. Każdego racucha smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- 5. Po upieczeniu racuchy odkładaj na papierowe ręczniki. Posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.
1. Do smażenia racuchów użyj najlepiej dużej patelni o cienkim dnie.
2. Racuchy powinny smażyć się na średnim ogniu. Zbyt wysoki spowoduje, że racuchy szybko się zrumienią, a w środku pozostaną surowe.
3. Smażąc kolejne partie racuchów, w razie potrzeby wlej dodatkowy olej.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.