Placki ziemniaczane z łososiem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia placków
  • 150 g śmietay 12 % lub gęstego jogurtu
  • 100 g wedzonego łososia w plastrach
  • 3 gałązki koperku
  • cytryna

Przygotowanie

  • 1. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (pkt 1 pomocnika). Odcedź nadmiar płynu (na durszlaku lub wyciśnij w dłoniach).
  • 2. Cebulę zetrzyj na bardzo drobnej tarce (takiej, żeby nie było kawałków tylko jednolita, gładka konsystencja) i dodaj do masy ziemniaczanej, wraz z jajkami i mąką. Posól i popieprz.
  • 3. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie bardzo gorący, łyżką nakładaj porcje ciasta formując niewielkie placki i smaż 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  • 4. Usmażone placki ułóż na talerzu przykrytym papierową serwetką, by wchłonęła nadmiar tłuszczu.
  • 5. Na osączone z tłuszczu placki nakładaj po łyżce jogurtu lub śmietany oraz kawałek łososia. Obok ułóż po ćwiartce cytryny. Udekoruj koperkiem.

1. AGN_Tarka do placków

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz