Placki ziemniaczane z łososiem
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia placków
- 150 g śmietay 12 % lub gęstego jogurtu
- 100 g wedzonego łososia w plastrach
- 3 gałązki koperku
- cytryna
Przygotowanie
- 1. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (pkt 1 pomocnika). Odcedź nadmiar płynu (na durszlaku lub wyciśnij w dłoniach).
- 2. Cebulę zetrzyj na bardzo drobnej tarce (takiej, żeby nie było kawałków tylko jednolita, gładka konsystencja) i dodaj do masy ziemniaczanej, wraz z jajkami i mąką. Posól i popieprz.
- 3. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie bardzo gorący, łyżką nakładaj porcje ciasta formując niewielkie placki i smaż 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- 4. Usmażone placki ułóż na talerzu przykrytym papierową serwetką, by wchłonęła nadmiar tłuszczu.
- 5. Na osączone z tłuszczu placki nakładaj po łyżce jogurtu lub śmietany oraz kawałek łososia. Obok ułóż po ćwiartce cytryny. Udekoruj koperkiem.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.