Placki z kaszy jaglanej

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 8 placków

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g) ; 340 g ugotowanej kaszy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do smażenia
  • syrop klonowy lub miód
  • ulubione owoce sezonowe

Przygotowanie

  • 1. Przepłukaną kaszę wsyp do wrzącej, osolonej wody (1 i 1/4 szklanki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Odstaw pod przykryciem, aż kasza "dojdzie" - minimum 30 minut.
  • 2. Kaszę, mąkę kukurydzianą, jajka, jogurt i cukier zmiksuj w blenderze. Formuj placuszki i smaż na oliwie. Udekoruj owocami i polej miodem lub syropem klonowym.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.