Placki dyniowo – cukiniowe

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 2 szklanki dyni (bez skóry i nasion) utartej na tarce o dużych oczkach
  • 1 szklanka cukinii (ze skórą) utartej na tarce o dużych oczkach
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli utartej na tarce o drobnych oczkach
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  • 1. Wymieszaj wszystkie składniki, tj: startą dynię, cukinię, cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, paprykę w proszku, kurkumę i pieprz (sól dodasz podczas smażenia).
  • 2. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj porcje warzyw: po 2 łyżki na jeden placek. Rozpłaszcz widelcem i smaż na złoty kolor. Podczas smażenia posyp solą, przewróć i zrumień na drugiej stronie.
  • 3. Po zdjęciu z patelni odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

AGN_placki dyniowo cukiniowe (YYYY)»}{Filename»}-21AGN_placki dyniowo cukiniowe (YYYY)»}{Filename»}-8

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.