Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 500 g mąki pszennej (2 i 3/4 szklanki)
- 16 g suszonych drożdży lub 32 g świeżych
- 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g roztopionego masła (1/3 kostki o wadze 250 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej (1 czubata szklanka)
- 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
- 125 g roztopionego masła (1/2 kostki o wadze 250 g)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo duża blacha do pieczenia o wymiarach: 40 x 30 cm
Przygotowanie
- 1. Przygotuj zaczyn: Wymieszaj 1/2 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka z drożdżami, 1/2 szklanki mąki i łyżeczką cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut (powinno podwoić objętość).
- 2. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki, tj. resztę mąki, cukru, mleka, a także jajko, żółtko, roztopione masło, wanilię, skórkę z cytryny i sól.
- 3. Wyrób ciasto (ok. 10 minut). Powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę , aż podwoi objętość.
- 4. Przygotuj kruszonkę: Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem, zalej gorącym roztopionym masłem. Zagnieć kruszonkę.
- 5. Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę posyp mąką, przełóż na nią ciasto i rozwałkuj na wielkość blachy. Przełóż ciasto na blachę (patrz Pomocnik). Ułóż obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posyp kruszonką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
- 6. Piecz 40 minut, do zrumienienia kruszonki, w temperaturze 180°C .
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.