Pikantne quesadilla z kiełbasą chorizo i papryczką jalapeno

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 3

Składniki

  • 6 placków tortilla (małe o średnicy ok. 20 cm)
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 300 g sera cheddar startego na dużych oczkach tarki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1 nieduża czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 5 papryczek jalapeno (z zalewy)

Przygotowanie

  • 1. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w cienkie paseczki, cebulę w piórka, a odsączoną papryczkę w plasterki (ziarna usuń).
  • 2. Pierwszą tortillę posyp serem (50 g). Następnie w kolejności układaj warstwami: kiełbasę chorizo, paprykę, cebulę i papryczkę jalapeno. Posyp kolejną warstwą sera (50 g) i przykryj drugą tortillą.
  • 3. Tak przygotowaną quesadillę połóż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowe, gdyż wypalą się efektowne paski na tortilli). Dociśnij lekko dłonią i smaż do zrumienienia i stopienia sera (3-4 minuty).
  • 4. Odwróć quesadillę na drugą stronę i smaż do czasu zrumienienia tortilli. Zsuń z patelni i podawaj z salsą śmietanową z limonką lub guacamole. Przepisy na nie znajdziesz w Pomocniku

Guacamole – przepis

Salsa śmietanowa:

200 g gęstej śmietany 18%

sok z połowy limonki

1/2 ząbka czosnku

1 łyżka świeżej drobno pokrojonej kolendry

1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj

Bez nazwy-2Bez nazwy-3

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.