Pasztet
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 3 foremki
- Trudność Trudny
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 500 g kaczki (użyłam piersi ze skórą)
- 500 g cielęciny
- 1 kg żeberek cielęcych (waga z kośćmi)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 5 jajek
- 2 suche bułki (kajzerki)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Dodatkowo do doprawienia masy mięsnej sól i pieprz mielony
Przygotowanie
- 1. Do dużego garnka włóż umyte wszystkie rodzaje mięs. Dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i sól. Zalej zimną wodą – tyle, aby mięso i warzywa były przykryte. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj do miękkości mięsa (około 1,5 godziny).
- 2. Po ugotowaniu wyjmij z wywaru mięso, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Odstaw do ostygnięcia. Z żeberek usuń kości. Wywar zachowaj.
- 3. Ugotowane mięso i warzywa trzykrotnie przepuść przez maszynkę, do uzyskania gładkiej masy.
- 4. W tym czasie bułki namocz w wywarze. Odciśnij, ale nie za mocno i dodaj do masy mięsnej. Wsyp gałkę muszkatołową.
- 5. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą mięsną. Białka ubij na sztywną pianę.
- 6. Masę dokładnie wyrób i delikatnie połącz z ubitą pianą z białek. Jeśli masa będzie za sucha dodaj odrobinę wywaru.
- 7. Foremki jednorazowe wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż do nich masę ubijając dłonią, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza.
- 8. Foremki z masą wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem (użyłam papieru do pieczenia) 50 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut.
- 9. Pasztet po upieczeniu można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy w zamrażarce.
- Danie : Przystawka
- Rodzaj Przepisu : Kolacja
- Składniki : Cielęcina, Kaczka, Wieprzowina
1. Do przygotowania pasztetu użyłam jednorazowych foremek. Ich praktyczne walory polegają na tym, że przechowywany w nich pasztet nie wysycha, a ponadto po wystudzeniu razem z foremką można go zamrozić.
2. Masa mięsna na pasztet powinna być wilgotna ale nie luźna.
3. Pasztet jest upieczony, gdy odchodzi od brzegów foremek.
4. Pasztet po upieczeniu można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy w zamrażarce.
2 Odpowiedzi do Pasztet
Skomentuj Bea Antośka Kliknij tu by anulować odpowiedź.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Wygląda smakowicie 🙂
Zrobienie pasztetu zaliczone ,właściwie robił mąż ale ja swój udział też miałam, wyszedł super ale następnym razem troszkę bardziej go przyprawię .Pozdrawiam 🙂