Pasztet

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 3 foremki

Składniki

  • 500 g kaczki (użyłam piersi ze skórą)
  • 500 g cielęciny
  • 1 kg żeberek cielęcych (waga z kośćmi)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 jajek
  • 2 suche bułki (kajzerki)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo do doprawienia masy mięsnej sól i pieprz mielony

Przygotowanie

  • 1. Do dużego garnka włóż umyte wszystkie rodzaje mięs. Dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i sól. Zalej zimną wodą – tyle, aby mięso i warzywa były przykryte. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj do miękkości mięsa (około 1,5 godziny).
  • 2. Po ugotowaniu wyjmij z wywaru mięso, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Odstaw do ostygnięcia. Z żeberek usuń kości. Wywar zachowaj.
  • 3. Ugotowane mięso i warzywa trzykrotnie przepuść przez maszynkę, do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. W tym czasie bułki namocz w wywarze. Odciśnij, ale nie za mocno i dodaj do masy mięsnej. Wsyp gałkę muszkatołową.
  • 5. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą mięsną. Białka ubij na sztywną pianę.
  • 6. Masę dokładnie wyrób i delikatnie połącz z ubitą pianą z białek. Jeśli masa będzie za sucha dodaj odrobinę wywaru.
  • 7. Foremki jednorazowe wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż do nich masę ubijając dłonią, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza.
  • 8. Foremki z masą wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem (użyłam papieru do pieczenia) 50 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut.
  • 9. Pasztet po upieczeniu można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy w zamrażarce.

1. Do przygotowania pasztetu użyłam jednorazowych foremek. Ich praktyczne walory polegają na tym, że przechowywany w nich pasztet nie wysycha, a ponadto po wystudzeniu razem z foremką można go zamrozić.

2. Masa mięsna na pasztet powinna być wilgotna ale nie luźna.

3. Pasztet jest upieczony, gdy odchodzi od brzegów foremek.

4. Pasztet po upieczeniu można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy w zamrażarce.

2 Odpowiedzi do Pasztet

  1. Bea Antośka 5 stycznia 2014 at 13:48 #

    Wygląda smakowicie 🙂

  2. Ewa 23 marca 2015 at 13:22 #

    Zrobienie pasztetu zaliczone ,właściwie robił mąż ale ja swój udział też miałam, wyszedł super ale następnym razem troszkę bardziej go przyprawię .Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Bea Antośka Kliknij tu by anulować odpowiedź.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.