Pasztet z selera

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • 1 spory seler (ok. 800 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo foremka keksówka o wymiarach 12x25 cm

Przygotowanie

  • 1. Grzyby włóż do niedużego garnuszka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 30 minut. Odcedź i zmiel w maszynce do mięsa albo bardzo drobno posiekaj.
  • 2. Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj w plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i smaż 2-3 minuty na niedużym ogniu. Dodaj grzyby i starego selera - smaż kolejne 2 minuty. Dolej bulion i sos sojowy i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Nie przykrywaj, żeby płyn mógł wyparować.
  • 4. Dodaj jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszaj na gładką masę i przełóż do foremki - natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
  • 5. Piecz przez 30 - 40 minut w temp. 180 stopni C.

Bez nazwy-1Bez nazwy-2Bez nazwy-3

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.