Pasztet z selera
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 spory seler (ok. 800 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 4-5 suszonych grzybów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka chrzanu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej
- sól i pieprz
- Dodatkowo foremka keksówka o wymiarach 12x25 cm
Przygotowanie
- 1. Grzyby włóż do niedużego garnuszka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 30 minut. Odcedź i zmiel w maszynce do mięsa albo bardzo drobno posiekaj.
- 2. Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj w plasterki.
- 3. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i smaż 2-3 minuty na niedużym ogniu. Dodaj grzyby i starego selera - smaż kolejne 2 minuty. Dolej bulion i sos sojowy i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Nie przykrywaj, żeby płyn mógł wyparować.
- 4. Dodaj jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszaj na gładką masę i przełóż do foremki - natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
- 5. Piecz przez 30 - 40 minut w temp. 180 stopni C.
- Danie : Kanapka, Przystawka
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Śniadanie
- Składniki : Grzyby suszone, Jajka, Seler
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.