Pasta z pieczonego bakłażana

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy małej cytryny
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Nakłuj bakłażany widelcem i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Odstaw do przestudzenia.
  • 2. Zdejmij skórę z bakłażanów. Jeśli trafi CI się bakłażan z dużą ilością pestek, to usuń ich nadmiar.
  • 3. Zmiksuj miąższ pieczonych bakłażanów z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i natką pietruszki na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem.
  • 4. Można serwować zarówno na ciepło, jak również na zimno z ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.